Roxette

2. ledna 2009 v 9:29 |  Hudební skupiny
Roxette

Roxette je švédské duo, ve složení muzikant Per Gessle (* 12. ledna 1959 Halmstad) a zpěvačka Marie Fredriksson (* 30. května 1958 Östra-Ljungby). Jako mnoho jiných švédských kapel - i oni zpívají anglicky.

Jsou po skupině ABBA druhou nejúspěšnější švédskou skupinou. Jméno "Roxette" pochází z názvu jedné písničky skupiny Dr. Feelgood.

Jejich hudbu lze stručně vyjádřit názvem jejich alba největších hitů - svěží, melodický pop představovaný hlasem Marie Frederiksson (přestože "The Look" nazpíval z větší části Per Gessle) a drnčivou Gessleho kytarou.

Jejich muzikantský úspěch začal v roce 1989, kdy si jeden americký student koupil během své dovolené ve Švédsku jejich album Look Sharp a věnoval je doma rozhlasové stanici. Písničky měly takový úspěch, že se během několika týdnů staly hitem číslo 1.

V následujících letech měli několik hitů v Top 10 po celém světě, například It Must have Been Love (který se objevil také ve filmu Pretty Woman), The Look a Joyride.

Jejich dvě světová turné vidělo okolo 1,5 milionu diváků. Jako jedni z mála popových skupin si zahráli i v Číně a Moskvě.

Od roku 2002, kdy byl Marii Fredriksson v hlavě objeven mozkový nádor, Roxette nevystupovali. V roce 2006 oslavuje skupina 20. výročí albem největších hitů a kolekcí 5 CD a DVD s názvem "The Rox Box".

Doposud skupina prodala 75 milionů CD.

Diskografie
Pearls of Passion (1986, a znovu vydáno v roce 1997)
Dance Passion (1987)
Look Sharp! (1988)
Joyride (1991)
Tourism (1992)
Crash! Boom! Bang! (1994)
Rarities (1995)
Don't Bore Us - Get to The Chorus! - Roxette's Greatest Hits (1995)
Baladas En Español (1996)
Have A Nice Day (1999)
Room Service (2001)
The Ballad Hits (2002)
The Pop Hits (2003)
The Rox Box/Roxette '86-'06 (2006)
Hits! - Their 20 Greatest Songs (2006)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama